Pagini
- ACTIVITATI EXTRASCOLARE AN SCOLAR 2013-2014
- ACTIVITATI EXTRASCOLARE AN SCOLAR 2014-2015
- ACTIVITATI EXTRASCOLARE AN SCOLAR 2015 - 2016
- BLOG 1 -KIDBLOG
- ÎNSCRIEREA ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR 2015-2016
- METODOLOGII EVALUARE NATIONALA 2015 - 2016
- CONCURS ISTORIA ROMANILOR 2016
- ACTIVITATI METODICE
- INSCRIEREA IN INVATAMANTUL PRIMAR 2016 - 2017
- ACTIVITATI EXTRASCOLARE AN SCOLAR 2016 - 2017
- CONCURS PENTRU OCUPAREA FUNCTIILOR DE DIRECTOR SI DIRECTOR ADJUNCT DIN UNITATILE DE IVATAMANT
- CONTACT
sâmbătă, 22 februarie 2025
Pentru a comemora cei 240 de ani de la moartea marilor eroi, Horea, Cloșca și Crișan , în săptămâna 17- 21 februarie 2025, la Școala Axente Sever, au avut loc o serie de manifestări istorice (vizionări de filme artistice, documentare și prelegeri) prin care s-a adus un omagiu acestor luptători ai neamului românesc. În cadrul activităților desfășurate în școală, de foarte mulți ani, am căutat să scoatem în evidență rolul deosebit al lui Horea, Cloșca și Crișan, liderii Răscoalei de la 1784, care sunt adevărate simboluri ale luptei pentru dreptate și libertate a poporului român din Transilvania. Prin jertfa lor, au scris o pagină de neuitat în istoria poporului român, inspirând generațiile următoare pentru a-și apăra drepturile și identitatea.
Datorită trădării venite chiar din rândul apropiaților lor, unii fiind chiar rude, Horea și Cloșca au fost capturați pe 27 decembrie 1784, iar Crișan a fost prins pe 30 ianuarie 1785. După zile întregi de interogatorii și torturi, autoritățile imperiale au decis o sentință menită să servească drept avertisment pentru toți românii, descurajând orice viitoare răscoală.
Astfel, pe 28 februarie 1785, sub supravegherea strictă a trupelor austriece și în prezența a 5.000 de români aduși forțat din satele Apusenilor, a avut loc execuția publică prin tragere pe roată: mai întâi Cloșca, urmat de Horea. Deși Crișan și-a luat singur viața în temniță pentru a scăpa de chinuri, trupul său a fost supus aceleiași pedepse barbare. În cele din urmă, trupurile celor trei martiri au fost sfârtecate și rămășițele lor expuse în cele mai importante răscruci de drumuri, ca un simbol al represiunii imperiale.
Evenimentul de comemorare a fost un prilej de reflecție asupra luptei pentru dreptate și demnitate națională, o lecție vie pe care avem datoria să o transmitem generațiilor viitoare. Moderatorul activităților, prof. Dumitru Constantin, directorul școlii, a adresat celor prezenți (elevi și cadre didactice) un îndemn solemn pentru ca aceste fapte și martiri să nu fie uitați niciodată, astfel încât, să ne arătăm recunoștința și mândria de a fi români! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe EROII NOȘTRI!
vineri, 14 februarie 2025
Lectura este mai mult decât o activitate – este o călătorie către lumi necunoscute, o fereastră deschisă către cunoaștere și un prieten de nădejde în toate etapele vieții. Ziua Națională a Lecturii ne oferă un prilej de a reflecta asupra rolului esențial pe care cărțile îl au în dezvoltarea noastră personală și intelectuală. 📖📚💞
Pentru a marca această zi importantă cadrele didactice de la Școala Gimnazială Axente Sever au pregătit activități care să inspire elevii și să le cultive dragostea pentru lectură. Fiecare carte citită este o lecție învățată, o poveste trăită, o fărâmă de înțelepciune adăugată sufletului nostru.
În spatele fiecărui cititor pasionat se află un îndrumător – fie că este un părinte, un profesor, un bibliotecar sau orice altă persoană care știe să inspire dragostea pentru cărți. În fiecare carte se ascunde o lume care așteaptă să fie descoperită, iar astăzi am deschis împreună noi pagini ale cunoașterii. 📖📚
miercuri, 5 februarie 2025
Astăzi, O5.FEBRUARIE 2025, sărbătorim ”Ziua Internațională a Cititului Împreună”, un deosebit prilej de a redescoperi bucuria lecturii în colectiv și de a aduce laolaltă voci, emoții și povești care unesc generații. În centrul activităților noastre, desfășurate în ambele structuri- Axente Sever și Agârbiciu, s-a aflat un alt mare simbol al literaturii române – inegalabilul Ion Luca Caragiale, maestrul satirei și observator fin al societății din acele vremuri.
Sub îndrumarea coordonatorului pentru proiecte și programe școlare, prof. înv. primar Dumitru Camelia cu sprijinul dascălilor din școală (educatori, învățători și profesori de limba română), elevii noștri au pășit în fascinanta lume a lui Caragiale care le-a luminat chipurile. Prin fragmentele citite cu pasiune și interpretări pline de expresivitate, copiii au descoperit farmecul replicilor memorabile, subtilitatea umorului și actualitatea temelor sociale surprinse de marele dramaturg.
Activitățile desfășurate au avut ca scop nu doar promovarea lecturii, ci și dezvoltarea gândirii critice, a creativității și a spiritului de observație. Elevii au experimentat arta cititului cu voce tare, au dezbătut idei și au reflectat asupra valorilor transmise prin opera lui Caragiale.
Dl. director al școlii a reamintit faptul că, începând cu anii trecuți pentru noi, Caragiale și Eminescu, trebuie să fie considerați cei mai importanți scriitori ai începutului de an, și că CITITUL trebuie să fie mijlocul primordial în a le cunoaște operele celor doi.
Pentru că lectura este mai mult decât un exercițiu al minții – este o punte către înțelegerea lumii, o sursă de inspirație și o modalitate de a ne conecta unii cu ceilalți, vom continua și cu alte ocazii să citim din operele altor mari scriitori români.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)